Πρέπει σήμερα να διαβάζει κανείς Πλάτωνα;

Ναι, γιατί ο Πλάτωνας είναι ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα στην ιστορία της φιλοσοφίας και της ανθρώπινης σκέψης.

Plato_Aristotle

Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι τα φιλοσοφικά βιβλία είναι βαριά, μεγάλα, βαρετά και δυσνόητα. Λοιπόν, αυτό είναι αλήθεια, αλλά γι΄αυτό φταίει και ο Hegel. Είχε σκεφτεί ότι το να γράφει κάποιος με έναν πολύ δύσκολο τρόπο που κανείς εκτός από λίγους δεν μπορούσε να καταλάβει, ήταν καλό για να ενισχύσει τη φήμη του ως συγγραφέα και στοχαστή.

Από εκείνη τη στιγμή, οι φιλόσοφοι αποφάσισαν να κάνουν το ίδιο και ξέχασαν τον αρχικό στόχο της φιλοσοφίας: να αναζητήσουν τη γνώση και να τη μοιραστούν με άλλους.

Όταν διαβάζετε λοιπόν τον Πλάτωνα, μπορείτε να καταλάβετε τον πραγματικό τρόπο για να κάνετε φιλοσοφία .

Τα γραπτά του έχουν τη μορφή διαλόγου, όπου ένας συγκεκριμένος αριθμός ανθρώπων συζητούν μαζί προκειμένου να βρουν συμπεράσματα για διαφορετικά επιχειρήματα.

Αυτό που κάνει εντύπωση είναι ότι, ακόμα κι αν γράφτηκαν πριν από πάνω από 2.000 χρόνια, η φιλοσοφία του είναι πραγματικά απλή στην κατανόηση και δεν έχουν όλες αυτές τις κυκλικές εκφράσεις που βλέπουμε στα σύγχρονα βιβλία.

Η φιλοσοφική δύναμη του έργου του (μαζί με τον Αριστοτέλη) είχε μεγάλη επιρροή σε όλη την ιστορία, ιδιαίτερα στην Αναγέννηση , και μέχρι σήμερα ο αρχαίος Έλληνας στοχαστής θεωρείται γίγαντας όλων των εποχών της φιλοσοφίας και της ανθρώπινης σκέψης.

Φωτογραφία: Οι 2 γίγαντες της φιλοσοφίας Πλάτων-Αριστοτέλης