Ο πανθεϊστής Γιαν βαν Ρόισμπρουκ

Ο Jan van Ruysbroeck (Βρυξέλλες 1293 – Φλαμανδία 1381) ήταν Φλαμανδός ιερέας, θεολόγος και συγγραφέας. Χειροτονήθηκε κληρικός το 1317 και έγινε εφημέριος της Αγίας Γουδούλης στις Βρυξέλλες. Το 1353 αποσύρθηκε στη μονή του Αγίου Αυγουστίνου στο Γκρενεντάαλ, όπου έγινε ηγούμενος τον επόμενο χρόνο και έζησε έως τον θάνατό του.

van_Ruysbroeck

Η διδασκαλία του περιείχε πανθεϊστικά στοιχεία και στρεφόταν εναντίον της εκκλησιαστικής αριστοκρατίας και του πλούτου και έως έναν βαθμό προπαρασκεύασε την εκκλησιαστική μεταρρύθμιση.

Πίστευε στην απόλυτη ταύτιση της ψυχής με τον Θεό και σημείωνε τρία στάδια, τα οποία αποκαλούσε «η πνευματική σκάλα της χριστιανικής πραγμάτωσης»: τον ενεργό βίο, τον εσώτερο βίο και τον στοχαστικό βίο.

Παράλληλα αντιδρούσε στον ησυχασμό που κυριαρχούσε τότε στον γερμανικό μυστικισμό. Τα έργα του, γραμμένα σε αρχαία φλαμανδική, είχαν βαθύτατη επίδραση σε όλη την Ευρώπη και, χάρη στην υποβλητική δύναμη μίας φλογερής μυστικιστικής αντίληψης της πραγματικότητας, τον ανέδειξαν ως έναν από τους σημαντικότερους συγγραφείς των Κάτω Χωρών τον 14ο αι.

Μεταξύ άλλων, δημοσίευσε τα βιβλία Η ομορφιά του πνευματικού γάμου (1350) και Καθρέφτης της αιώνιας μακαριότητας (1359).